Kirgistan

Länder » Asien » Kirgistan

Älskar ni bergsjakt är Kirgistan landet för er. Landet korsas av två tjocka bergsryggar, Tien Shan och Pamir-Alai. Jakten här är därför fysiskt krävande, men den fantastiskt varierande landskapet väger upp uppoffringarna. Här finns ett överflöd av fjällsjöar, alpina ängar och glaciärer, men det som lockar är naturligtvis de fantastiska Mid-asiatiska Ibexen, Marco Polon och Hume Argalifåren.

Mid-Asian Ibex är den största Ibexen i storlek räknat och är också den som har de största hornen. Hanarna kan väga så mycket som 285 pounds, eller ännu mer. Genomsnittlig Ibex trofé är 44-45 inches. Rekordet är på 50 inches.

OMRÅDE

Fjärran Östern i Kirgizistan. Bergen, Dzjengisj Tjokusu, är på 24.406 fot, även kallad Victory Peak, eller Pobeda Peak på ryska.

JAKT

Jakten kräver mycket ridning. Ni sitter till häst ända fram till ni har spottat djuret, då kliver ni av och fortsätter till fots. Ni startar tidigt på morgonen och  tillbringar hela dagen ute. Jakten är som sagt ganska fysiskt krävande så det är bra om ni jobbar på konditionen innan ni ger er av på denna resa. Tänk också på att ni måste packa tält, kläder och all övrig utrustning på hästarna eftersom ni slår läger beroende på var och hur jakten går. Skjutavståndet brukar vara ca 200 – 500 meter.

PROGRAM

Dag 1: Ankomst till Bisjkek och transfer till jaktområdet.

Dag 2 – 8: 7 jaktdagar.

Dag 9: Tillbaka till Bisjkek, övernattning eller flyg direkt hem.

JAKTPERIOD/BOENDE/UTRUSTNING

JAKTPERIOD

15 Aug – 31 Nov, 1 Jan – 28 Feb; med den bästa perioden 1 Sept – 1 Nov.

BOENDET

Baslägret Chon-Teke ligger österut från Issyk-Kul sjön. Det är en bekväm lodge med separat rum, matsal, bar och bastu. Tented spik läger används under jakten för att spara tid och för att hålla sig inom jaktområdet. Alla måste vara utrustade med allt som behövs för jakten och en god vila.

RESA

Du flyger till Bisjkek, från Bisjkek kommer du åka till lägret med bil. Denna transfer är ganska lång och tröttsam, men det hjälper till att anpassa sig till höjden långsamt.

BILD GALLERI